Teknologien bak tingenes internett
Ofte vil et større IoT-nettverk bestå av forskjellige typer teknologi. Slik lager vi et hybridnett som gir den mest optimale dekningen og datainnsamlingen på tvers av geografiske områder og bruk av datagrunnlaget.
IoT-Huben
IoT-huben leveres av våre samarbeidspartnere i Last Mile Solutions, og er grensesnittet der du kan lese av dataene som sensorene registrerer.
Inne i huben kan du hente ut de datasettene du trenger – når du trenger de.
Hvis dere allerede har applikasjoner som samler inn data fra sensorer, er det mulig å utvikle skreddersydde APIer som knytter disse sammen med IoT-huben. Da får du alle dataene i en enkel visning.
Har dere allerede en visuell plattform som henter inn dataene? Vi fikser enkelt videresending av data, sånn at dere slipper å bytte plattform.
LoRaWAN
LoRaWAN står for Longrange Radio Wide Area Network, og bygger på tradisjonell radioteknologi mellom enheter i nettverket. Det er en åpen kommunikasjonsprotokoll og arkitektur for nettverk og frekvensbruk. Enhetene benytter 868 Mhz som standard, men 433 Mhz kan også benyttes.
En LoRaWAN-sensor er perfekt å plassere på steder der dekningen ikke er helt topp. Dette er ofte kjellere, garasjer, bak metalldører, kummer eller steder utenfor mobildekningsområdet. Sensorene er batterieffektive, og varer i 10-12 år før de må byttes.
Sensorene kommuniserer med LoRa-basestasjoner som er plassert slik at vi oppnår best mulig dekning i området du ønsker å hente inn data fra. Et enkelt nettverk kan bestå av tusenvis av sensorer som kommuniserer med disse basestasjonene.
Deretter blir dataene sendt til IoT-huben der dere får full oversikt over data og endringer som påvirker driften.
NB-IoT
NB-IoT står for Narrowband-IoT, og egner seg godt til overføring av store mengder data med hyppigere overføringer enn for eksempel LoRaWAN. Du kan til og med overføre bilder så lenge de ikke har for høy oppløsning.
Denne teknologien er optimalisert for bruk innendørs, med en normal overføringshastighet på 60 Mbit/s. Fordeler inkluderer lave kostnader, lang batteritid og høy tilkoblingstetthet.
NB-IoT bruker deler med LTE-standard, men begrenser båndbredden til et enkelt smalt bånd på 180 kHz. OFDM-modulering tas i bruk for downlink-kommunikasjon og SC-FDMA for uplink-kommunikasjon.
4G og 5G
4G og 5G passer godt hvis du skal sende bilder eller videoer. Normal overføringshastighet ligger på 100–200 Mbit/s. Enheter og sensorer tilkoblet 4G og 5G sender data via mobilnettet til IoT-huben.
WiFi 6
WiFi 6 utvider WiFi-båndet fra 80 MHz til 160 MHz. Dette dobler kanalbredden og skaper en raskere forbindelse mellom ruteren og de tilkoblede enhetene. Ruteren er utstyrt med den nye standarden innen WiFi-teknologi, og er skapt for å kunne håndtere enda flere enheter tilkoblet nettet uten at farten sakkes ned.
WiFi 6 bruker blant annet 8x8 uplink/downlink, MU-MIMO og OFDMA for å levere fire ganger så høy kapasitet som eldre rutere. Med flere og flere smartassistenter og sensorer koblet til nettverkene våre, er det kun WiFi 6 som er sterk nok til å kunne håndtere det økende fremtidige behovet.
WiFi 6 har WPA3-kompabilitet som standard, og representerer en økning i sikkerheten til enheter tilkoblet nettet. Etter hvert som flere og flere enheter kobles til nettet, blir sikkerheten viktigere. WPA3 gir økt beskyttelse mot passordangrep
Databehandling
All databehandling og datalagring holdes på deres side av løsningen og selve IoT-Huben er plassert i Norge. Dermed imøtekommer vi også kravene om at all data må lagres i Norge og ikke skal sendes ut av landet.
Løsningen har også innebygget redundans, som sikret at en feil et sted i nettverket ikke gjør hele tjenesten utilgjengelig.