Nyheter

Utslippsfri gravemaskin på batteri

Publisert 15.11.2021

Bygg- og anleggsbransjen slipper ut 2 millioner tonn CO2 hvert år. Det er 15 prosent av landets klimagassutslipp.

Mobil lading fra Eviny på byggeplass

I Fjellveien i Bergen, en populær og tradisjonsrik turvei langs byens fjellside, har det vært iherdig graveaktivitet i flere måneder. Bak spakene sitter Rune Vikanes (33) i Fyllingen Maskin i en elektrisk gravemaskin. 100 år gamle vannledninger skal skiftes ut med nye, og med ti års fartstid som gravemaskinfører er han glad for å ha en offensiv arbeidsgiver som satser på utslippsfrie maskiner.

– Denne gravemaskinen fungerer som en dieseldrevet gravemaskin. Forskjellen er at den må lades – og at den er langt mer stillegående, forteller han. 

Det er Eviny, et av landets største fornybarselskaper, som står for ladingen fra en spesialbygget kontainer. Den kan enkelt flyttes rundt når jobben er gjort. 

Med Eviny som kraftleverandør betyr det også at gravemaskinen ikke bare er utslippsfri, men også går på elektrisitet laget av ren vannkraft.

Mindre støy i nabolaget

Rune Vikanes innrømmer at han i begynnelsen var litt skeptisk til den nye maskinens kapasitet. 

– Jeg var spent på om det ville ha innvirkning på jobben min, og på arbeidstiden. Heldigvis er det ikke noe problem, så lenge man planlegger. Gravemaskinen lades fullt opp på natta, og så fylles den på i lunsjen, forteller han. 

At motoren bråker mindre, har store fordeler både for omgivelsene og anleggsarbeiderne selv. 

– Det er helt genialt når man skal kommunisere med håndmannen utenfor. Så lager selvsagt stål mot stein fortsatt lyd – det er ikke til å komme utenom, smiler han. 

Vinner anbud med elektriske maskiner

Mens nordmenns bilpark blir stadig mer elektrisk, dominerer fortsatt fossile energikilder på bygge- og anleggsplasser. Men nå skjer det en grønn omstilling også her, og stadig flere kommuner skjerper miljøkravene til denne sektoren. Byer som Oslo og Bergen går i front, og Bergen kommune har som mål at alle kommunale byggeplasser skal være utslippsfrie innen 2025. At Fyllingen Maskin har satset på grønne maskiner, gir dermed pluss i boka i anbudsprosesser. 

– At vi har el-maskiner, har gitt oss flere jobber. Vi er stolte over å få være med på utviklingen og nybrottsarbeidet, konstaterer Torbjørn Foss, daglig leder i Fyllingen Maskin. 

Til nå har de gått til innkjøp av to elektriske gravemaskiner, i tillegg til en elektrisk minigraver og hjullaster. I tillegg er 16 av selskapets person- og varebiler elektriske. 

– Når tilgjengeligheten blir bedre på el-maskiner, vil det bli flere, sier Foss.

Banebrytende batteripakker

Kraftige maskiner har imidlertid et stort strømbehov. Da er det en stor fordel å ha en god energipartner på laget. Fyllingen Maskin er derfor blant bedriftene som samarbeider med Eviny om å utvikle morgendagens ladeløsninger for bygg- og anleggsbransjen. Pilotprosjektet er støttet av Enova. 

– Evinys ladeløsning gjør at ladingen skjer i kontrollerte former, på en sikker måte. Vi har veldig gode erfaringer med de mobile ladestasjonene, særlig der strømnettet er godt utbygget, sier Foss.

Alternativet ville vært å bygge ut strømnettet. Men det er ikke samfunnsmessig fornuftig når det er snakk om et midlertidig behov.

Camilla Moster, leder for mobil energi i Eviny.

Ønsker mer ren energi

Eviny opplever at stadig flere i bygg- og anleggsbransjen ønsker å ta steget over til ren energi. I tillegg til å forsyne elektriske bygg- og anleggsmaskiner med strøm, kan Evinys teknologi brukes til å erstatte dieseldrevne aggregater og andre fossile løsninger. Med pilotkunder som Fyllingen Maskin får de mulighet til å teste løsningene ute i felt.

– Det gir oss verdifulle erfaringer, slik at vi raskt kan utvikle produktene – og få spredt løsningene til andre entreprenører. Til gjengjeld får samarbeidspartnerne våre ekstra tett oppfølging, sier Moster. 

– Etter som flere og flere kommuner begynner å sette utslippskrav, blir det en forutsigbarhet i markedet. Da ruller ballen fortere, og vi ser at flere aktører tør å investere i elektriske maskiner. Da skal vi stå klare med gode ladeløsninger, fastslår Moster.

Du er kanskje også interessert i: