Batteri avlaster strømnettet i byggeprosjekt

Flere byggeplasser trenger mer strøm enn det nettet kan levere. Med batteri er det likevel mulig å få nok effekt til å hurtiglade elektriske gravemaskiner og levere nok strøm til store tårnkraner. Dermed kan byggearbeidet gjennomføres uten investeringer i nytt strømnett som kun skal dekke et midlertidig behov

– Batterier har en viktig funksjon i arbeidet med å gjøre bygg- og anleggsnæringen utslippsfri. Strømnettet har begrenset kapasitet til å ta de største forbrukstoppene, og vi vil unngå utbygginger som bare skal dekke et kortvarig behov i byggeperioden, sier Camilla Moster, leder for Mobil energi i Eviny.

Avdelingsleder Jonny Vindenes i Fyllingen Maskin er fornøyd med at den elektriske gravemaskinen kan lades raskt med batteri og hurtiglader fra Eviny.
Foto: Nils Ole Refvik

Hurtiglader i lunsjen

I Starefossen i Bergen leverer Eviny batteri og ladeløsning til Fyllingen Maskin som fornyer rør for Vann- og avløpsetaten i Bergen kommune. Trange gater og liten kapasitet i stømnettet gjorde jobben krevende.

Strømnettet leverte for lite til å hurtiglade den elektriske gravemaskinen, men med batteri fra Eviny ble kapasiteten økt fra 20 til inntil 200 kW.

– Denne løsningen gjør at den elektriske gravemaskinen kan hurtiglade i lunsjpausen og ha nok strøm til hele arbeidsdagen, sier Kjetil Strand Solheim, driftsansvarlig i Mobil energi.

Kapasiteten i strømnettet kan brukes til varige behov

På en annen byggeplass i Bergen er LAB Entreprenør i ferd med å bygge et 12 000 kvadratmeter stort kontorbygg på oppdrag fra Entra. En elektrisk tårnkran og varme til byggtørking er noe av det som trekker strøm.

– For å dekke behovet med strøm fra nettet måtte nettselskapet økt kapasiteten ved å føre frem kabler og lage et nytt tilkoblingspunkt. Med batteriløsningen slipper entreprenør og byggherre å betale anleggsbidrag for utbygging av nettet, trafikanter i området blir spart for graving i gatene, og kapasiteten i strømnettet kan brukes til andre mer varige behov, sier Camilla Moster.

Byggebransjen står for 15 prosent av klimagassutslippene

Norske byggeplasser slipper ut rundt 2 millioner tonn CO2 hvert år. Det er 15 prosent av landets klimagassutslipp.

Eviny sitt mål er å få fart på overgangen fra fossil til utslippsfri byggeplass, og vi vil være en energipartner til byggherrer og entreprenører fra start til slutt.

Eviny er en norgesledende aktør på lading og batteriløsninger. Vi tilbyr midlertidige energiløsninger og fornybar energi til bygg- og anleggsplasser, festivaler og arrangementer. Løsningene omfatter mobile batterier i ulike størrelser, hurtigladere, normalladere og byggestrømskap.

Batteri fra Eviny gir miljøvennlig filminnspilling

Mange av scenene til filmen «Leave» ble spilt inn på steder uten tilgang på nok strøm. Da ble batteri fra Eviny tatt i bruk, blant annet på Lysekloster.

Les saken