Utslippsfrie byggeplasser – bedre miljø og lavere kostnader

Tror du at å investere i utslippsfrie byggeplasser er dyrt og tidkrevende? Det er ikke tilfelle – her får du vite hvordan byggeplassen din kan bli både lønnsom og utslippsfri med ren, fornybar, bærekraftig og miljøvennlig vannkraft.

Som ordene antyder: En utslippsfri byggeplass skal ikke bidra til klimagassutslipp. På mange områder i samfunnet vårt har vi kommet langt innen elektrifisering, mens på andre er vi fremdeles i startgropen. Og det gjelder blant annet bygg- og anleggsbransjen. Men det betyr ikke at det ikke finnes klima- og miljøvennlige muligheter. Det handler om å se fremover.

I dag står bygg- og anleggsbransjen for 15 prosent av de totale klimagassutslippene i Norge. Disse kommer som regel fra fossil energi som gass, olje, bensin og diesel i anleggsmaskiner, transport til og fra byggeplassen av mennesker og varer, og bruk av energi under byggeprosessen. I tillegg kommer valg av materialer. Noen aktører har fått ned utslippene, men den totale mengden har likevel gått opp i løpet av 2020-tallet.

Den gode nyheten er at det er enkelt å gjøre noe med klimagassutslippene.


Hvilke muligheter finnes?

Det kanskje viktigste tiltaket for en utslippsfri byggeplass handler om elektrifisering. Mange av teknologiene, løsningene og produktene eksisterer allerede, samtidig som stadig nye kommer til – de må bare tas i bruk.

Her er noen eksempler på hva du kan gjøre for å kutte ut bruken av fossilt drivstoff i alle deler av byggeprosessen, og få en utslippsfri byggeplass:

  • El-, batteri- eller hydrogendrevne anleggsmaskiner og byggestrøm.
  • Elektrisk transport til, fra og på byggeplassen for mennesker, materialer, maskiner og avfall.
  • Strøm eller fjernvarme til tørking, ventilasjon og oppvarming av bygg.

Det kan virke som et drastisk tiltak å bytte ut maskiner og transportløsninger. Men hva om det faktisk lønner seg?


Hvorfor bør du gå for utslippsfri byggeplass?

Mange har vegret seg for å gå til innkjøp av elektriske maskiner på grunn av kostnader, men det kan vise seg å ikke lenger være et holdbart argument. Det er riktig at investeringene øker med utslippsfrie byggeplasser, men visste du at i et livsløpsperspektiv blir drifts- og byggekostnadene lavere, og at de vil reduseres ytterligere over tid? Ifølge Sintef (åpnes i nytt vindu) har de lave driftskostnadene gjort at store elektriske gravemaskiner allerede er konkurransedyktige, og billigere enn dieseldrevne.

Den mest åpenbare fordelen med utslippsfrie byggeplasser er likevel et bedre klima og miljø, både lokalt og globalt. Når du og bedriften din velger løsninger for nullutslipp, viser du at dere gjennom bærekraftige valg tar samfunnsansvar og er en aktiv del av det grønne skiftet. En ekstra bonus er at renere luft og lavere forurensning gir et bedre arbeidsmiljø – det samme gjelder når byggeplassen har mindre støy.

Elektriske anleggsmaskiner er nemlig mer stillegående, og støyer betraktelig mindre enn de fossile. Dette gir i tillegg en tryggere byggeplass fordi det blir enklere å kommunisere med hverandre, samtidig som man blir mindre slitne. Mange tror kanskje at lade- og batteriteknologien ikke har blitt effektiv nok til å fullføre en lang arbeidsdag, men det stemmer ikke – gravemaskinen lades fullt opp om natten, og fylles på i lunsjen.

Elektriske maskiner er også et konkurransefortrinn. For når du skal sende inn anbud, er det smart å tenke fossilfritt allerede nå. Et eksempel på dette er at Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og flere andre storbyer fra 2025 har som krav at alle kommunale bygge- og anleggsarbeider på oppdrag fra dem skal gjennomføres utslippsfritt.

Det betyr at dersom du ikke kan vise til at byggeplassen er utslippsfri, så vil ikke anbudet ditt engang bli vurdert. Men, det betyr også at dersom du kan dokumentere utslippsfri byggeplass, gir det et pluss i margen under anbudsprosesser. I 2030 har for øvrig de nevnte byene som mål at all bygge- og anleggsvirksomhet i kommunen skal være utslippsfri.

Med dette sagt er det grønne skiftet godt i gang i bygg- og anleggsbransjen. I 2022 er det ventet at 15 prosent av nye gravemaskiner som selges vil være elektriske. Og – det er ikke bare byggeplasser som kan gjøres utslippsfrie.


Mobile batterier kutter utslipp, også utenfor byggeplassen

Sammen med flere andre aktører har vi allerede kuttet utslipp med de mobile batteriene våre.

Bergenfest

Denne festivalen trekker alltid til seg store norske og internasjonale artister. Arrangørene var lei av bråkende, forurensende og utdaterte dieselaggregater, og fant løsningen i mobile batterier fra Eviny smekkfull av fornybar vannkraft. Som de selv sier: Sustainability rocks!

Lysfest

En viktig tradisjon for alle bergensere er Lysfesten. Bergens Tidende har i mer enn 30 år samlet store og små til tenning av julegranen, musikk, underholdning og fyrverkeri. I 2021 var Eviny med og skapte elektrisk stemning – og det vil vi fortsette med i årene fremover også.

Palmesus

Hver sommer samles 60.000 mennesker til Skandinavias mest fargerike strandfest i Kristiansand. Fra og med i år festet deltakerne til grønn energi fra Norges første og største batteridrevne scene. I tillegg ble det lagt til rette for ekstra ladere for elbil og elbåt.

Filminnspillinger

Med batteri blir det enklere å få strøm der det ikke finnes, som langt inne i skogen eller høyt oppe på fjellet. Og som under konsertene og festivalene, slipper skuespillere og stab støy fra et dieselaggregat.

Skrekkfilmen “Leave” sikret stemningen under innspillingen.

Ønsker du å vite mer om hvordan bedriften din kan bli utslippsfri? Eller planlegger du en festival, en konsert eller et annet kulturarrangement? Da hjelper vi deg å finne de beste, rimeligste og raskeste alternativene for prosjektet ditt.

Ta kontakt med oss (åpnes i nytt vindu)