Deltok ikke i havvind-auksjonen

Publisert 18. mars 2024

Konsortiet Shell-Lyse-Eviny la ikke inn bud i havvind-auksjonen for Sørlige Nordsjø II. Risikoen ble for høy i forhold til forventet avkastning.

Bilde av hvite havvindturbiner i stille sjø
Foto: Shell

– Vi gratulerer vinneren og ønsker dem lykke til med utviklingen av den viktige første havvindparken i Norge, sier Arne Andreas Riisnes, konserndirektør for Ny energi og industrielle partnerskap i Eviny.

Vinneren ble Ventyr med et bud på 115 øre/kWh.

Shell-Lyse-Eviny var blant de fem aktørene som ble prekvalifisert for en utbygging av Sørlige Nordsjø II, og som dermed kunne delta i auksjonen til Energidepartementet. Konsortiet har også tidligere kommunisert utfordringene med å få lønnsomhet i en utbygging, men har helt til det siste forsøkt å forbedre forretningscaset.

– Den viktigste grunnen til at vi ikke deltar i auksjonen, er at vi anser risikoen som for høy sammenlignet med forventet avkastning. Dette henger i hovedsak sammen med prosjektets omfang og kompleksitet, uforutsigbarhet i leverandørkjeden og effekten av høy inflasjon og renter, sier Riisnes.

Sørlige Nordsjø II ligger helt på grensen til dansk sokkel. I denne runden er det åpnet opp for en utbygging på inntil 1500 MW.

Satser videre på norsk havvind

Shell-Lyse-Eviny har fortsatt interesse for norsk havvind, og vil aktivt vurdere kommende muligheter. Dette gjelder både flytende havvind på Utsira Nord og en ny runde med lisenser for bunnfast havvind i den sørlige delen av Nordsjøen, som er forventet i 2025.

Her kan du lese Energidepartementet sin pressemelding om auksjonen

Du er kanskje også interessert i:

Se alle nyhetsartikler