Fremtidsoptimist av natur

Publisert 01. november 2021

– Eviny er en pådriver og tilrettelegger i det grønne skiftet, sier konsernsjef Jannicke Hilland.

Portrett av Jannicke Hilland

– Eviny!

Jannicke Hilland smiler da hun legger trykket på «evi».

En ørliten pause etter, kommer «ny».

Hun uttaler det rykende ferske navnet på konsernet hun leder. Selskapet er over hundre år gammelt, men navnet bare noen få timer. Ordet triller ut på klingende bergensk. Siden juni 1920 har Bergenshalvøens Kommunale Kraftselskap, eller BKK som navnet har vært de siste årene, sørget for strøm i hus og hytter.

– Eviny er uvanlig, men spennende. Jeg tror vi raskt vil identifisere oss med det. Det nye navnet beskriver det vi er - og det vi skal bli. «Evig» fordi vi har produsert kraft i 100 år, og «ny» fordi vi skal framover, sier konsernsjef i Eviny, Jannicke Hilland.

– Vi skal skape en fremtid der vi tar ned utslippene - og skaper nye arbeidsplasser.


Binder historien sammen

Nesten 450 navn har vært på blokken. Hvert eneste ett er blitt diskutert og vurdert.

Navneendringen springer ut fra Norges vassdrags- og energidirektorats (NVEs) pålegg om å skape et tydelig merkevareskille mellom nettselskap og strømleverandør, altså mellom monopoldelen og den kommersielle delen hos kraftselskapene. Det for å ta ned forvirringen hos forbruker, slik at det skal bli mer intuitivt at man ikke trenger å velge nett og kraft fra samme konsern.

450 ble til 60, som ble til 20, som ble til ett.

Nå blir BKK til to merkevarer. Nettselskapet, som sørger for at vi har strøm i all slags vestlandsvær, skal fortsatt hete BKK. Fornybardelen, som bl.a. står for vannkraftproduksjon, har utviklet hurtigladere og elektrifiserer havner med landstrøm, skifter navn til Eviny.

BKK vil ha den samme blå logoen, mens Eviny blir grønn med tre sirkler som går i hverandre. Disse symboliserer ulike former for fornybarenergi.

– Eviny binder historien sammen, og det er ekstra hyggelig at det er en av våre ansatte som foreslo det. Det er et helt nytt ord. Nyskapende og fremtidsoptimistisk, slik som vår virksomhet. Samtidig rommer det historien og alt som er blitt skapt gjennom 100 år, sier Hilland.

Fra olje og gass til fornybart

Hun har 17 års erfaring fra Statoil og Hydro, blant annet som plattformsjef for Troll og som direktør for sikkerhet og sikring.

Hilland er utdannet sivilingeniør, har doktorgrad i fysikk og har studert strategisk ledelse.

Nå har panneluggen delt seg på midten. Hun smiler forsiktig. Hilland har en mild og rolig framtoning, men samtidig energisk. Av sine ansatte omtales hun som smilende, hyggelig, raus og tillitsfull. En leder som ser sine kolleger, og som elsker å være ute «der jobben gjøres».

– Jeg liker å være tett på folk. Å få være i felt og møte fagfolk er de aller beste dagene på jobb. For meg er det viktig å tenke på kolleger som hele mennesker, uansett hva man gjør eller hvor i systemet man jobber, er jobben en del av noe større. Det er det viktig å ha respekt for.

Da hun meldte overgang fra oljebransjen for seks år siden, var det et nøye gjennomtenkt valg.

– Norge gjorde en fantastisk jobb i utviklingen av olje- og gassnæringen. Et teknologieventyr. Nå var det riktig for meg å gå til det jeg mener representerer fremtidens løsninger - det fornybare.

Hilland fortsetter:

– Det som tiltaler meg, er muligheten til å gjøre en forskjell. Å lede et selskap som betyr så mye for Bergen og Vestlandet er fantastisk spennende og meningsfylt.

Avgjørende brikke

Hun er oppvokst i Sandviken, men flyttet til Os etter hun fant drømmestedet. Hun har tre barn, to bonusbarn og elsker å være ute i naturen, løpe i skogen, jakte og fiske. Eller svinge kantklipperen i hagen.

Nå er en ny æra i emning. En grønnere hverdag.

– Vi har ambisjon om å bli Norgesledende på elektrifisering. Og null utslipp! Eviny tror på fremtiden og at vi kan løse klimautfordringene. Vi skal gjøre det vi kan, og jobbe så fort vi kan.

Hilland snakker med myndig stemme.

– Det må vi for å nå klimamålene og lykkes med den grønne omstillingen. Det er ikke noe alternativ, og det krever handlekraft. Det ligger i vår natur å være fremtidsoptimister. Eviny muliggjør fornybarsamfunnet, sier Hilland.

Hun er tydelig engasjert.

– Vi kan ikke løse dette alene, men Eviny skal legge til rette for elektrifiseringen av andre næringer, som oppdrett, transport, landstrøm til cruiseskip, og lading av elbiler og -båter. Noen må gå foran på elektrifisering, og den posisjonen skal vi ta. Vi er en del av løsningen i det grønne skiftet, en avgjørende brikke. Teknologien vi har utviklet kan også eksporteres til andre land.

– BKK har eksistert i over hundre år. Hvor er Eviny om nye hundre?

– Da har vi bidratt til at Vestlandet er ledende på elektrifisering med mange arbeidsplasser både i byene og distriktene. Vi har kompetanse og teknologi, som også kan brukes internasjonalt. Eviny skal være et selskap som leverer produktene og løsningene, som er bærekraftige for samfunnet framover - både i og utenfor landets grenser.

Du er kanskje også interessert i:

Se alle nyhetsartikler