– Vi heier på Eviny!

Publisert 15. juni 2022

Mellom høye fjell og delt av Sognefjorden ligger Høyanger kommune i Vestland fylke. Vannkraftproduksjonen har stått sterkt i kommunen i over 100 år, og ordfører Petter Sortland er ikke i tvil: Vannkraften startet alt

Portrett av ordfører i Høyanger kommune, Petter Sortland
Ordfører i Høyanger kommune, Petter Sortland

– Bygging av kraftverkene i regionen har etablert Høyanger kommune som et industrisamfunn de siste 60 årene. De positive ringvirkningene er udiskutabel. Anleggsveier, som i dag er riksveier, ble bygget. Vi fikk arbeidsplasser, etablert infrastruktur og kommunikasjon, og de senere årene har vi fått ny næringsutvikling innen havbruk, småkraftverk, hytteutbygging og hurtiglading. Inntektene fra kraftproduksjonen har i alle år økt velferden for våre innbyggere, og koblingen til vannkraften står fortsatt sterkt i kommunen, sier Arbeiderparti-ordfører Petter Sortland.

Les hvordan utvidelse av vannkraftverk gir strøm til 5000 boliger

I 11 år har Petter Sortland hatt ordførervervet. Som eier og vertskommune for Eviny ser han verdien av en stabil og forutsigbar inntekt til kommunekassen. Høyanger kommune har en eierandel på 0,12 % i Eviny, og fikk et utbytte på kr 1 066 667 for 2021.

I årsmeldingen finner du oversikt over utbetalt utbytte i 2021 til alle eierkommunene

– Vi har forventninger til at Eviny er med oss i fremtidig utvikling av kommunen. Vi har mange spennende og bærekraftige planer fremover, og et forsterket strømnett i vårt område gir muligheter for etablering av ny næring, sier ordføreren.

Se artikkel: Et skritt i riktig retning for å etablere nye grønne jobber

– Vi heier på Eviny og støtter fullt og helt den strategien de har for elektrifisering av samfunnet. Det er viktig å se hele potensialet i vannkraften. Med kombinasjonen vannkraft som fornybar ressurs og fremtidens teknologi har vi løsningen for en bærekraftig samfunnsutvikling, sier Sortland.

Nysgjerrig på elfly? Eviny er med på laget!

Du er kanskje også interessert i:

Se alle nyhetsartikler