Sjekk isen når du skal på tur

Publisert 09. februar 2022

Isen på regulerte vann må alltid regnes som utrygg. Denne vinteren har mildvær i fjellet gjort at isen kan være svakere enn normalt.

Ansatte i Eviny merker usikker is på Hamlagrøvatnet
Foto: Eviny

– Vi har hatt flere perioder med plussgrader og regn ganske høyt til fjells. Derfor er det mindre is i år enn det var i fjor, sier Per Vidar Halsnes, vassdragsteknisk ansvarlig i Eviny.

Når du skal på tur, må du være spesielt oppmerksom på regulerte vann, også i områder som ikke er skiltet eller avmerket på kart. I Eviny-området gjelder dette flere vassdrag i følgende kommuner: Samnanger, Vaksdal, Voss, Bergen, Ulvik, Osterøy, Masfjorden, Modalen, Vik, Gulen, Sunnfjord, Fjaler og Hyllestad.

Isen kan ha sprekker

På vann som er regulert til kraftproduksjon er isen stedvis svekket og dårligere enn på andre vann. Dette gjelder spesielt i områder hvor vannet er i bevegelse: inntak og utløp av vanntunneler og ved bekker, bekkeinntak og elveos. Inntak kan være plassert både langs land og ute i vannet.

Langs strendene på nedtappede vann kan isen ha store sprekker, særlig i bratte partier. Sprekkene kan være dekket av snø og vanskelig å oppdage.

Her finner du lenker til iskart og annen nyttig informasjon.

Du er kanskje også interessert i:

Se alle nyhetsartikler