Statsministeren: – Verdens ledende havn på landstrøm

Publisert 29. juni 2022

– Lykkes ikke Vestlandet med det grønne skiftet, så lykkes ikke Norge. Bergen er verdens ledende havn på landstrøm, sa statsminister Jonas Gahr Støre da han besøkte Europas største landstrømsanlegg for cruiseskip.

Statsministeren besøkte Europas største landstrømanlegg for cruiseskip i Bergen
– Dette er et skritt i retning av å gjøre Bergen til det den allerede er: Verdens ledende havn på å tilby landanlegg for strøm, sier Jonas Gahr Støre. Foto: Eviny

Anlegget på Skolten i Bergen gjør at opptil fire cruiseskip kan ligge på landsstrøm samtidig i Bergen Havn. Bergen kommune har satt begrensning på maks tre cruiseskip i Bergen samtidig.

– Frampek om utslippsfrie fartøy

Landstrøm til alle typer skip gir mindre utslipp og mindre støy.


– Det er bra for det lokale miljøet i denne byen, som noen ganger blir utsatt for forurensing fra pipene som ligger og går på tung brensel. Det er et frampek på at vi etter hvert kommer til å ha utslippsfrie fartøy i norske havner, sa statsministeren. Han lot seg imponere under omvisningen.

Samarbeid mellom Eviny og Bergen havn

Landstrøm i Bergen er et samarbeid mellom Eviny og Bergen Havn, gjennom selskapet Plug Bergen. Daglig leder for Plug, Maria Bos, var storfornøyd med både besøket og at statsministeren hadde med 4,1 millioner kroner fra Enova til mer landstrøm i Bergen.

– De pengene skal vi bruke til å bygge landstrøm på Tollbodkaien. Der vil det ligge større forsyningsskip og ekspedisjonsskip fra blant annet Hurtigruten, forteller Maria Bos.

– Plug fortjener støtte

Statsministeren var imponert over det han fikk se og høre.


– Dette er veldig oppløftende. Jeg er glad for at Enova har sett Plug, og at Plug får støtte fra Enova. Det har de fått før. Det fortjener de igjen. Og det betyr et nytt skritt i retning av å gjøre Bergen til det den allerede er, nemlig verdens ledende havn på å tilby landanlegg for strøm, sa Gahr Støre.

Landstrømsanlegget er et eksempel på at Vestlandet er langt fremme i grønn omstilling. Hva tenker du om Vestlandets rolle i det grønne skiftet?

– Jeg har et begrep på det. Enten så lykkes Vestlandet eller så lykkes ikke Norge. For her er alle forutsetningene. Vi har ledende skipsfart. Vi har mål om grønn skipsfart. Og det er jo i dette området med Bergen og all sine kunnskapsmiljøer, Havforskningsinstituttet, fiskerikunnskap, klimaforskning, universitet i tillegg til at vi har industri og de aktive næringene og en havn som er i verdensklasse. Det er ingen region som har bedre forutsetninger, sier en meget engasjert statsminister.

22 punkter

Den ferske Enova-støtten vil bygge ut et allerede imponerende tilbud av landstrøm.

– Når denne utbyggingen står ferdig vil vi ha 22 punkter som tilbyr landstrøm. Det sikrer at vi kan opprettholde skipstrafikken i regionen vår, samtidig som vi sikrer ren luft for byens befolkning, sier fungerende havnesjef Ulrik Jørgensen.

Kontakt oss

Maria Bos

Daglig leder Plug AS

+47 97 57 81 36 (Åpner telefonklient)

Du er kanskje også interessert i:

Se alle nyhetsartikler