Vil du nyte stillheten til sjøs?

Publisert 15. november 2021

– Det er på havet jeg virkelig føler meg fri. Båtnerden og elbåt-gründer Leif Stavøstrand fra Florø nikker og smiler bredt, knepper redningsvesten på og setter solbrillene på plass. Hans tid som en båtfører som spyr klimagassutslipp ut i havet er forbi.

Leif Stavøstrand føler seg fri med elektrisk fritidsbåt

Fornybarselskapet Eviny leder an i elbil og -båtrevolusjonen, og bygger ut offensivt ladenett langs kysten. Snart kan du lade bil og båt samme sted.

Hurtigladerne for elbåt blir en del av Plug, som fra før bygger, eier og drifter landstrømanlegg til skip.

Hurtigladernettet blir det første av sitt slag i Nord-Europa, og ett av få i verden.

Fornybarselskapet Evinys ambisjon er å bidra til at norske båtfører får trygge og tilgjengelige ladestasjoner langs kysten. Laderne kan plasseres ut i småbåthavner og marinaer, og Eviny er spent på samarbeid med båtfolk over hele Norge.

– Det er gode nyheter. Det er først når man setter seg tilbake i en båt med bensin- eller dieselmotor at du skjønner hvor godt det er å kjøre med elmotor. Når du først har prøvd det, så vil du ikke tilbake. Kontrasten er stor, sier Stavøstrand.

Ingen fjern fremtidsdrøm

Elbåter er ikke lenger en fjern fremtidsdrøm. Stadig flere importører og aktører jobber for å tilby norske båtfolk stillegående, miljøvennlige båter som gir den gode båtopplevelsen til sjøs, samtidig som man deltar i et større prosjekt som handler om overgangen til fornybarsamfunnet.

– Det er noe jeg med stolthet bidrar til, sier Stavøstrand. Han er én av stadig flere som kjenner på gleden av å bruke elektrisk. 

Stavøstrand elsker livet på sjøen, og han elsker lydløse motorer som glir gjennom vannet, uten å slippe ut unødvendig CO2. Stavøstrand har klokkertro på at fremtiden er elektrisk.

Ruller ut hurtigladere til elbåt i Nord-Europa

Følling bruker tiden sin på å klekke ut hvordan nordmenn, som Stavøstrand, i enda større grad kan få muligheten til å komme over på elektrisk mobilitet, også til vanns. Nå jobber han for å etablere ladestasjoner i norske småbåthavner og i hele Nord-Europa.

– Om vi skal nå målet om et fullelektrisk Norge må vi være i forkant, sier Bjørn Hønsi Følling i fornybarselskapet Eviny. 

Målet engasjerer ham på flere måter. Han er i utgangspunktet elektriker, men også ingeniør med en master i innovasjon og entreprenørskap. Følling er lidenskapelig opptatt av samfunnsutvikling, spesielt i skjæringspunktet mellom grønn fremtid og innovasjon. Arbeidsdagen handler om å se muligheter og finne løsninger for utbygging av ladenett for fritidsbåter langs hele norskekysten. 

– Vi må legge til rette for at flere får lade langs kysten. Jeg vil at flere skal oppdage at elbåt er fullt mulig, sier han 

Eviny har bygget ut pilot-ladestasjoner på Aker Brygge i Oslo og i Bergen. I vestlandsbyen Florø er ladestasjonene på flytebrygga allerede etablert i samarbeid med SFE, Evoy, Flora Hamn og Kinn kommune. 

Utbygging av ladenettet er viktig 

Elbåtmarkedet er et tidligfasemarked. Det betyr at salget av elbåter er på vei oppover, men å finne eksakte salgstall for båtmarkedet er kronglete. 

– Men vi ser gjennom samarbeid med importører og utviklere, at salget av elbåter klatrer oppover, og følger andre trender som er knyttet til elektrisitet, sier Følling. 

I dag er ikke alle plugger og kontakter som følger med elbåter standardisert. Bransjen anslår imidlertid at i løpet av de nærmeste årene vil både plugger og kontakter være like. 

Eviny arbeider nå for å bygge ut både flytebrygger med ladere, som den i Florø, men også såkalte energihubber på land der alle slags elektriske fartøy kan lade; alt fra fritidsbåter og nyttebåter som ferger og annet, til biler og busser.

– For oss handler utbygging av ladeinfrastruktur i små og større havner også om at noen må begynne og vise båtførere at dette er noe som fungerer. Folk må få en trygghet i at lading for fritidsbåter finnes og de må vite at det er forutsigbart, sier Følling.

Kontakt oss for å bli med i jakten på null

Teamet vårt står klart til å hjelpe deg i gang

Marianne Helvik

Strategisk forretningsutvikler

+47 55 12 70 58 (Åpner telefonklient)

Du er kanskje også interessert i:

Se alle nyhetsartikler