Elektrisk luftfart kan bli ny norsk eksportartikkel

Publisert 23. mars 2022

Racingeventyret i en hangar på Tønsberg lufthavn viser at Norge har kompetansen som skal til for å ta en posisjon i utviklingen av den elektriske luftfarten. Eviny er med på laget.

Foto: Air Race E

– Elektrisk luftfart er «up for grabs», og da bør Norge posisjonere seg. I alle fall forsøke å gjøre det til en norsk eksportartikkel, sier administrerende direktør i Elfly Group, Eric Lithun, en av initiativtakerne bak det norske elektriske flyeventyret.

Skrev flyhistorie med racingfly

Fredag 28. januar 2022 lettet det første helelektriske racingflyet, som skal delta i konkurranser, fra flyplassen i Tønsberg. Pilot Rein Inge Hoff flyr i 15 minutter og oppnår en hastighet på 295 km/t (140 knop).

– Elektrisk luftfart er ikke bare små fly som flyr sakte. Dette er et racingfly, akkurat som en Porche 911, laget for fart. Vi håper å sette verdensrekord, og vi tror elektrisk luftfart vil skje først og fremst med små fly. Så vil det utvikle seg til større fly, sier Lithun.

Fremtidsoptimister

Skal du irritere bergenseren Eric Lithun, skal du snakke om det grønne skiftet som noe som vil komme til å skje. – Dette er det grønne skiftet. Her er en unik mulighet, fremhever han.

Han er involvert i mange ulike prosjekter knyttet til elektrisk luftfart. Elektriske sjøfly til og fra ulike fjorder på Vestlandet er et annet prosjekt.

– Jeg er definitivt en fremtidsoptimist som tror teknologi, forskning og utvikling vil gjøre jorden til en bedre plass å bo, sier Lithun entusiastisk.

Pilot Rein Inge Hoff er ikke bare pilot. Han har flydd 65 ulike flytyper og er særlig interessert i ingeniørfaget og fremtiden.

– Vi har kompetansen i Norge, og de komponentene vi bruker i dette racingflyet, vil vi kunne bruke i større elfly på sikt, sier Hoff.

Kontaktet Eviny

Eric Lithun kontaktet Eviny fordi vi kan strøm.

– Og da tenkte jeg at den teknologiutviklingen og det vi driver med hadde vært spennende for Eviny å være med på, sier Lithun.

Ambisjonen hans er å fylle hangaren i Tønsberg med folk som utvikler nye fly, nye flytyper og gjør Norge til et foregangsland.

– Makan til uredde og innovative folk skal man lete lenge etter. Vi ble rett og slett fascinert over menneskene i og rundt Nordic Air Racing Team. De er levende bevis på at fremtiden er fornybar, uten utslipp og full av muligheter, sier merkevare -og sponsoransvarlig i Eviny, Alexander Solberg.

Les også Et elektrisk racingeventyr fra Norge

Du er kanskje også interessert i:

Se alle nyhetsartikler