Live Nation og Eviny går sammen for å kutte konsertutslipp

Publisert 05. mai 2023

Verdens største festival- og konsertarrangør går sammen med fornybarkonsernet Eviny om å jakte null utslipp. Samarbeidet vekker oppsikt internasjonalt.

live Nation og Eviny inngår samarbeid om mobile batterier
Eviny og Live Nations går sammen for å kutte utslipp fra konserter og festivaler. Fra venstre Odd Arvid Strømses, Marit Meland, Tone Stenberg og Alexander Solberg.Foto: Foto: Laia Aguilar/Bergenfest

Sammen med Eviny vil Live Nation Norge (åpnes i nytt vindu) fjerne sine utslipp knyttet til energibruk flere år før den opprinnelige planen i 2030. I jakten på null utslipp hos festivaler og kulturbransjen, kan en løsning som ble utviklet for anleggsbransjen bidra til å kutte utslipp.

Energislukende sceneshow

Store konserter og festivaler bruker enormt med strøm og energi i noen intense dager. Strømnettet har ofte ikke nok kapasitet når flere scener skal opp samtidig eller noen av verdens største artister kommer med sine sceneshow.
- Vi ønsker å gå foran med å finne nye utslippsfrie løsninger. Eviny blir nå energipartner hvor målet er å ta grep og gjøre en forskjell for mer bærekraftige konsertscener for livemusikk. Både i Norge og globalt, sier Martin Nielsen, Headpromoter i Live Nation Norge.

Begynte i Bergen i fjor

I fjor leverte Eviny mobile batterier til festivalen Bergenfest. Festivalsjef Frank Nes i Bergenfest opplevde stor interesse for prosjektet.
- Prosjektet vakte stor begeistring hos eieren, den internasjonale konsert- og festivalgiganten Live Nation. Det er kjekt å se at samarbeidet nå blir utvidet til andre norske festivaler, sier Frank Nes. Eviny vil bidra med batterier for å redusere antall dieselaggregat under festivaler og konserter. Live Nation vil introdusere strøm fra batterier for Tons of Rock, den nystartede Vaulen Open Air og Bruce Springsteens konserter i Oslo.

Karpe på Bergenfest i 2022
Foto: Foto: Laia Aguilar/Bergenfest

- Avgjørende

Live Nation står bak noen av de største festivalene og konsertene i verden. Patricia Yagüe leder bærekraftsarbeidet deres i Europa, Afrika og Midtøsten.
- Samarbeid med partnerne våre er avgjørende. Sammen med Eviny vil Live Nation Norge jobbe for å kutte utslipp fra festivalenes energiforbruk, sier hun.
Utviklet for bygg- og anleggsbransjen
Fornybar- og teknologiselskapet Eviny har i over 100 år produsert ren fornybar energi fra vannkraften, men satser nå blant annet på mobile batterier og energiløsninger. Løsningene med store batterier som kan transporteres der de trengs, er utviklet for å hjelpe bygg- og anleggsbransjen i jakten på null utslipp. Dermed blir det lettere å lade elektriske gravemaskiner, dumpere og andre anleggskjøretøy der det ikke er strøm.

Live Nation og Eviny inngår samarbeid.
Samarbeid mellom Live Nation og Eviny. Fra venstre Odd Arvid Strømsnes, Marit Meland, Tone Stenberg og Alexander Solberg. Foto: Geir Holen

Batterier til filmproduksjon og konserter

- Vi ser en enorm interesse fra anleggsbransjen som er på full fart inn i det grønne skiftet. Samtidig ser vi mer og mer interesse fra andre markeder hvor det er midlertidig strømbehov. Kulturbransjen er en stor del av dette, både når det gjelder konserter og andre typer arrangementer. Tidligere har vi for eksempel levert batteri som gjorde en filminnspilling mulig, forteller Marit Meland i Eviny.
- Selv om forbrukerne og utstyret som batteriene skal drifte er veldig ulikt, så er prinsippet det samme. Det er et gap mellom tilgangen på strøm og behovet som oppstår ved et arrangement eller på en byggeplass, sier Meland.

Mobile batterier fra Eviny

Stor internasjonal oppmerksomhet

Kommersiell direktør i Live Nation Norge, Odd Arvid Strømstad merker godt nysgjerrigheten.
- Vi kan knapt delta på møter med internasjonale kollegaer uten at de engasjert spør hvordan batteri-prosjektet i Norge går. Dette har virkelig vekket oppsikt hos våre kolleger verden rundt.

Du er kanskje også interessert i:

Se alle nyhetsartikler