Forutsigbarhet er viktig for forbrukere i en overgangsfase for energisystemet
Publisert 11. april 2025
- En midlertidig fastprisordning er et hensiktsmessig grep for å sikre forutsigbare strømpriser for husholdningene i en tid hvor prisene svinger fra minus- til ekstrempriser som følge av den raske omstillingen av det europeiske energisystemet, sier Ragnhild Janbu Fresvik, konsernsjef i Eviny.
Forslag fra regjeringen og andre om å skjerme forbrukere mot høy og ustabil strømpris har fått hard medfart i økonomiavisenes debattspalter. Men debatt om priselastisiteter og teoretisk optimale løsninger tar oppmerksomheten bort fra det som kreves for å lykkes med energiomstillingen: at forbrukere og næringsliv har tillit til markedet, og at verdiskaping fra kraftproduksjon og utveksling fordeles på en rettferdig måte.
Eviny har levert sitt svar (åpnes i nytt vindu) på Energidepartementets høring om Norgespris hvor vi stiller oss positiv til ordningen, men ser behov for tiltak som kan redusere noen ulemper som oppstår.
Norge har i dag et velfungerende kraftmarked. Siden liberaliseringen med energiloven i 1990 har markedet gitt oss blant Europas laveste kraftpriser, bidratt til svært høy forsyningssikkerhet også i tørrår, og gitt store inntekter til fellesskapet gjennom kraftutveksling (åpnes i nytt vindu). I en urolig tid tjener kraftutveksling norske interesser i dobbelt forstand. Totalberedskapsmeldingen slo fast (åpnes i nytt vindu) at "Mellomlandsforbindelser er en viktig del av forsyningssikkerheten for elektrisk kraft".
Etter år med høye kraftpriser som følge av krigen i Ukraina og struping av russisk gassforsyning til Europa, hadde vi i fjor de laveste gjennomsnittlige kraftprisene på over fire år i Norge. Men rask omlegging til fornybar energi med rimelig variabel sol- og vindkraft i Europa har gitt større svingninger i strømprisene.
Lave og mer stabile markedspriser får vi først når fleksibilitets- og lagringsløsninger for fornybar energi er bygget ut i større skala.
Svingende priser skaper usikkerhet og debatt. Selv om kraftutveksling har tjent Norge godt, har det også skapt en omfordeling som oppleves urimelig for forbrukere. Fastprisordninger er derfor et fornuftig grep i den overgangsfasen vi er i nå for å sikre forutsigbarhet for forbrukere, en mer rettferdig omfordeling, og for å styrke nødvendig tillit til energisystemet.
Ordninger som "Norgespris", "Tryggpris" eller andre innretninger må følge Strømprisutvalgets anbefaling for strømstøtte (åpnes i nytt vindu): Et velfungerende engrosmarked i bunn, og omfordeling i sluttbrukerleddet. Fastprisordninger medfører risiko for økt privat strømforbruk og mindre fleksibilitet i forbruket, som igjen kan gi midlertidig høyere og mer volatile spotpriser som treffer næringslivet.
Vi mener de potensielle ulempene kan reduseres med fem tiltak:
- Reell volumbegrensning for en ordning med fastpriser under forventet markedspris. I dag er forbrukstaket på strømstøtte over tre ganger gjennomsnittsforbruket i norske husholdninger. (åpnes i nytt vindu)
- Prissetting på fastprisordninger bør ikke være gjenstand for politisk vurdering, men justeres eksempelvis årlig med referanse til fremtidspriser i terminmarkedet.
- 300.000 husholdninger benytter i dag fjernvarme som reduserer behovet for elektrisk kraft og nett. Disse kundene må likebehandles med strømkunder.
- Forbrukerordningene i Enova må forenkles og utvides slik at de er konkurransedyktige mot nivået på fastpriskontrakter.
- Forenkling av nettleien med sterkere incentiv til å jevne ut forbruk gjennom kapasitetsleddet ("rushtidspris").
Løsningen for lave stabile priser er et robust kraftoverskudd og effektbalanse. Det vil kreve økte investeringer i mer fornybar energi, effekt og nett i tillegg til enøk. Oppgradering av norsk vannkraft til å levere mer effekt når markedet trenger det mest, vil redusere svingningene og toppene i strømprisen.
Da er det avgjørende at også kraftprodusentene har tillit til forutsigbare rammevilkår, at vi opprettholder kraftutveksling og at vi får økt tempo i konsesjonsprosesser når investeringer i milliardklassen skal tas.
Du er kanskje også interessert i:
Nyheter
Over 1 milliard i utbytte frå Eviny
Publisert 27. mars 2025
Elektrifisering
Aneo Build og Eviny Mobil Energi slår seg sammen
Publisert 26. mars 2025
Nyheter
Vårens draktslipp 2025!
Publisert 13. mars 2025
Nyheter
Dugnad for Ukraina
Publisert 05. mars 2025
Nyheter
Eviny gjer tiltak for å unngå skadeflaum
Publisert 04. mars 2025
Nyheter
Eviny oppnår betydelige gevinster i nye kraftmarkeder
Publisert 27. februar 2025
Nyheter
Skrinlegger boligprosjekt på Montana
Publisert 13. februar 2025
Nyheter
Anne-Marte Mehammer kåret til Årets Kraftkvinne 2024
Publisert 05. februar 2025
Nyheter
Kapasitet i strømnettet sikrer industriutvikling
Publisert 23. januar 2025