Fornybar energi skal dra utenlandske filmselskap til Norge

Publisert 25. mars 2022

Batteri fra Eviny erstatter dieselaggregat og gir en mer bærekraftig filmproduksjon. Nå skal dette trekke flere utenlandske filmproduksjoner til Norge.

Foto: Agnieszka Iwanska

På den nordiske Oscaruken i Los Angeles 23.–27. mars, forteller produsent Dave Spilde i Trollbound, og leder Meghan Beaton i Den nasjonale filmkommisjonen, om det nye konseptet.

– Norge kan ha et fortrinn internasjonalt innenfor bærekraftig filmproduksjon. Potensialet som ligger i filmindustrien, er enormt – faktisk større enn elbilmarkedet på verdensbasis. Vi har mange store, høyteknologiske bedrifter som raskt kan omstille seg og selge produkter og tjenester til den internasjonale filmindustrien. Batteri og vår tilgang på fornybar energi er en viktig del av dette, sier Beaton.

Kultur- og likestillingsministeren deltar

Nordic Oscar Week (NOW) er en årlig nettverkskonferanse der det nordiske miljøet for TV/film, musikk og spillindustri møter miljøet i Hollywood.

Konferansen ble innledet onsdag 23. mars med en mottakelse for de Oscar-nominerte norske filmene og internasjonale gjester. Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen var blant gjestene og gratulantene denne kvelden.

Ilana Pinker, Stefan Dahlkvist og Dave Spilde fra Bergen etablerte NOW. Trollbound var også først ute med å ta i bruk batteri fra Eviny da filmen «Leave» ble spilt inn på Vestlandet i høst. Flere av scenene ble spilt inn på steder med mangel på strøm.

Filmbransjen vil bli mer bærekraftig

– Alternativet ville vært dieselaggregat, men da får vi mye støy. Det er heller ikke miljøvennlig, og bransjen vår er opptatt av å få et skifte til en mer bærekraftig tilnærming til filmproduksjon, fremhever Spilde.

Han mener Norge kan tiltrekke seg flere utenlandske filmproduksjoner blant annet fordi det er lettere å spille inn filmer på en bærekraftig måte. Batteriene gir ikke utslipp, og i Norge produseres strømmen med fornybar energi.

Stort bruksområde

Batteriene fra Eviny var i utgangspunktet laget for byggeplasser som skal bli utslippsfrie. Men teknologien kan også brukes på filmsett, festivaler, konserter og andre steder der en trenger fornybar energi.

– Vi kan bruke batteriteknologien på tvers av ulike bransjer og bidra til en bedre, renere og stillere energileveranse på filmsett. Sammen med Trollbound har vi demonstrert at teknologien er moden, så nå håper vi flere filmproduksjoner henger seg på og bytter ut diesel med ren fornybar strøm, sier Camilla Moster, leder for Mobil energi i Eviny.

Markedsfører Norge som lokasjon

Den nasjonale filmkommisjonen ble stiftet i 2020 på oppdrag fra Kulturdepartementet og er en offentlig ikke kommersiell stiftelse. Formålet er å markedsføre Norge som lokasjon for utenlandske film- og TV-produksjoner og tiltrekke seg flere internasjonale produksjoner. Stiftelsen har hovedsete i Bergen.

Bilde: Dave Spilde og Meghan Beaton på Nordic Oscar Week i Los Angeles. (Foto: Agnieszka Iwanska)

Les også: Batteri fra Eviny gir miljøvennlig filminnspilling

Kontakt oss for å bli med i jakten på null

Teamet vårt står klart til å hjelpe deg i gang

Kjell Svellingen

Prosjekt- og forretningsutvikling

+47 55 12 70 58 (Åpner telefonklient)

Du er kanskje også interessert i:

Se alle nyhetsartikler