Festivalvettregler for Palmesus
I 2022 tok 60.000 mennesker turen til Kristiansand og Nordens største strandfest: Palmesus. 80% av disse var tilreisende, og de fleste valgte bil som transport. Du kan selv tenke deg hvilket miljøavtrykk dette etterlater seg. Og det bare på denne ene av Norges totalt 900 festivaler.
Mange er byfestivaler, men ofte preges norske festivaler av at de arrangeres nær skjør natur. Reiseveien er ofte lang, men det er mer enn transport som byr på problemer.
Norske festivaler jobber aktivt med bærekraft og mye har blitt gjort de siste årene. Miljøpolicyer har blitt innført og gjennomført med gjenvinningsstasjoner, forbedrede leverandørkjeder og etiske arbeidsmiljøer.
Likevel er det mye som gjenstår, og en stor del av dette gjelder festivaldeltakernes egne vaner knyttet til festivaler.
For Eviny og Palmesus er ambisjonen enkel
Vi står sammen i jakten på null: Null utslipp på vei til festivalen og null utslipp under festivalen. Hvis alle gjør litt, kan vi komme i mål.
Som en del av jakten på null, lanserer vi derfor Festivalvettreglene. Vi håper at dette kan være til inspirasjon for hvordan også du, som publikum, kan være med på å gjøre en forskjell.
Våre festivalvettregler
- Still krav til festivalarrangøren
Skal vi nå målet om bærekraftige festivaler, må festivalene legge til rette for at gjestene kan ta gode valg og bidra der de kan. Det er her mange av de største utslippene skjer.
Er du ikke fornøyd med bærekraftsarbeidet til din favorittfestival? Si ifra! - Planlegg turen og reis klimavennlig
Festivalen starter på egen dørstokk. Festivaler tiltrekker publikum fra hele landet, ofte også utlandet. Valgene som blir tatt her har stor betydning for hvor grønn en festival kan bli. Se etter utslippsfrie reisealternativer.
Reis flere sammen i elbil eller velg kollektiv transport. - Ta vare på lokalmiljøet under festivalen
Byer står for 75 prosent av alle klimagassutslipp. Vi ønsker ikke at urbane festivaler skal bidra til å øke dette. Ta vare på bymiljøet.
Ikke kast søppel i gatene, respekter menneskene som bor der og reis kollektivt hvis du kan. - Tenk som en bærekraftig forbruker
I Norge har vi et mye høyere forbruk enn resten av verden. Tenk deg om før du kjøper nytt utstyr til festivaler.
Lån telt og utstyr fra venner og kjente. Tenk gjennom hva du virkelig trenger og unngå engangsprodukter som raskt vil gå i stykker. - Oppfør deg fint
Vis respekt for andre mennesker. Under festivaler øker sjansen for at kjipe ting skjer. Arrangører av festivaler har et stort ansvar for sikkerhet på området, og det har du også. Samtykke er det eneste som skaper god stemning. Rus er ingen unnskyldning for å oppføre seg dårlig. - Engasjer deg i jakten på null
Følg festivalvettreglene og engasjer deg i jakten på null. Null utslipp på vei til festivalen og null utslipp under festivalen. Alle kan gjøre noe.
Hvis ikke du skal engasjere deg, hvem skal da gjøre det? - Bruk topplokket
De fleste festivaler i Norge skjer i skjør og vakker natur. Søppel, plastikkglass og snus kan lett havne på avveie. Bruk topplokket og kast fra deg alt søppel i søppelbøtta eller i nærmeste gjenvinningsstasjon på festivalen.
Du er kanskje også interessert i:
Nyheter
Gullkamp til folket
Publisert 18. november 2024
Sponsor
Eviny blir ny Brann-partner
Publisert 24. januar 2024
Sponsor
Svømmesamarbeidet vant Sponsorbattle 2023
Publisert 20. oktober 2023
Sponsor
5.000 barn fikk nytt idrettstøy
Publisert 26. april 2023
Sponsor
Podkast med Eviny-ambassadørene Hedvig Hjertaker og Kristin Harila
Publisert 27. februar 2023
Sponsor
Hedvig (28) er på vei mot Sydpolen!
Publisert 12. desember 2022
Nyheter
Stanser arbeidet med Utsira Nord
Publisert 04. desember 2024
Nyheter
Fusjon mellom Eviny og SFE kan sikre Vestlandets kraft og vekst for fremtiden
Publisert 18. november 2024
Nyheter
Eviny gir ny kraft til Vestlandet
Publisert 07. november 2024