Klar for fremtidens skylandskap?

De siste tiårene har vi jobbet mot å bli et gigabit-samfunn. Nå er vi godt på vei, og skytjenester har blitt fast inventar i arbeidshverdagen vår. Snart skal fruktene fra investeringene i stabil og fleksibel nettilgang og digitalisering høstes.

Valget av riktig skyløsning er avgjørende for å sikre suksess i dagens digitale verden. Overordnet finnes det tre forskjellige alternativer: offentlig (public cloud), privat (private cloud) og hybrid sky. La oss utforske hver av disse løsningene og verdien de bringer.

Offentlig sky: Skalerbarhet og bredt tjenesteutvalg

Offentlig sky er en skyinfrastruktur som tilbys som en tjeneste. Eksempler på leverandører er Amazon Web Services, Microsoft Azure og Google Cloud. Offentlig sky passer godt for virksomheter som ønsker økonomiske stordriftsfordeler, bærekraftig drift og skalerbarhet. Ved å dele ressurser og infrastruktur med andre organisasjoner, kan du dra nytte av kostnadsfordeler og evnen til å raskt skalere opp eller ned etter behov. Må for eksempel regnskapsprogrammet kjøre 24/7 eller holder det at det kjører i arbeidstiden?

Fordeler med offentlig sky

Skalerbarhet: Du kan enkelt skalere opp eller ned etter behov. Dette gir fleksibilitet og evnen til å håndtere trafikktopper uten å måtte investere i ytterligere infrastruktur. Det er også mulig å se på hvordan man evt. Kan bruke mindre ressurser ved for eksempel sommerferie.

Bredt tjenesteutvalg: Det tilbys et bredt spekter av tjenester og verktøy, inkludert databaser, kunstig intelligens, maskinlæring og mye mer. Dette gir deg muligheten til å utforske nye muligheter og drive innovasjon i virksomheten din.

Høy tilgjengelighet og ytelse: Med globale nettverk av datasentre sikres høy tilgjengelighet og rask ytelse for dine skytjenester. Du kan stole på at tjenestene dine leveres med minimal ventetid og nedetid. Er det ekstra viktig for din bedrift kan du betale mer, er det mindre viktig for deg kan du selv bestemme hvor kompromisset mellom betaling og tilgjengelighet og ytelse. Slik får du tilgang til en tjeneste tilpasset din bedrifts behov.

Sikkerhet: Dagens sikkerhetssituasjon er hele tiden i endring, og det krever mye å holde seg oppdatert. Som bruker av de store skyleverandørene får man, uansett størrelse, tilgang til overvåkingstjenester og sikkerhetstiltak man aldri hadde hatt kapasitet til uten. De store aktørene har full kontroll på hvilke trusler som er gjeldende, og tilbyr også flere løsninger for tilgangsstyring på tvers av egne og andres plattformer.

Dette fører med seg flere økonomiske fordeler. Offentlig sky gir deg tilgang til delte ressurser, noe som reduserer kostnadene og lar deg dra nytte av økonomiske stordriftsfordeler. Du betaler bare for det du bruker.

Privat sky: Kontroll og sikkerhet

Privat sky gir deg full kontroll over ressurser og infrastruktur, og lar deg tilpasse løsningen etter dine behov. Her deler man ikke på ressurser eller kostnader, og du kan selv bestemme den fysiske lokasjonen samt hvilken funksjonalitet som skal være til stede. Dette passer for organisasjoner som har den interne kompetansen som kan drifte og oppdatere sin private sky i henhold til gjeldende krav og teknologisk utvikling.

Fordeler med privat sky

Kontroll og tilpasning: Du kan bygge og administrere din egen private skyplattform i en valgt leverandørs datasenter, eller på egen lokasjon. Dette gir deg full kontroll over ressursene dine og muligheten til å tilpasse løsningen etter dine spesifikke behov.

Sikkerhet og etterlevelse: Privat sky gir deg ekstra sikkerhet og personvern, dersom du har kompetansen internt til å ivareta de tekniske kravene. Dataene dine holdes innenfor din egen infrastruktur, samtidig som du drar nytte av leverandørens sikkerhetstiltak og etterlevelsesstøtte.

Mange bransjer og organisasjoner har strenge etterlevelseskrav, for eksempel innen helse, finans eller offentlig sektor. Med en privat sky kan du bygge en skyløsning som er i samsvar med disse kravene og ta ansvar for at dine data håndteres i samsvar med gjeldende retningslinjer.

Hybrid sky: Fleksibilitet og optimal utnyttelse

Hybrid sky kombinerer det beste fra offentlig og privat sky. Denne løsningen gir deg fleksibilitet og muligheten til å dra nytte av eksisterende infrastruktur samtidig som du utnytter offentlig sky. En hybrid sky passer godt for organisasjoner som jobber mot migrering fra privat til offentlig sky. Hybrid sky passer for organisasjoner som har, eller skal, starte migreringen fra privat til offentlig sky, og ønsker et trygt alternativ mens migreringen pågår.

Fordeler med hybrid sky

Fleksibilitet: Hybrid sky gir deg fleksibiliteten til å kjøre arbeidsbelastninger både i offentlig og privat sky. Du kan dra nytte av fordeler som offentlig sky for visse tjenester og samtidig beholde kontrollen og utnytte eksisterende infrastruktur for de tjenestene som krever dette. For eksempel kan man flytte databasen til en applikasjon opp i skyen, mens selve applikasjonen kjører på bakken.

Optimal utnyttelse av ressurser: Ved å velge hybrid sky kan du utnytte eksisterende investeringer i infrastruktur og programvare. Dette reduserer kostnadene og gir deg bedre avkastning på investeringene dine. Hybride-skyløsninger, som Azure Stack, gir deg muligheten til å bygge bro mellom skyen og ditt lokale miljø. Dette gir deg sømløs integrasjon og gjør det mulig å flytte arbeidsbelastninger mellom de to miljøene etter behov.

Uansett hvilken skyløsning du velger, er det viktig å sikre at din leverandør av skytjenester tilbyr omfattende sikkerhetstiltak, etterlevelsesstøtte og overvåkingsverktøy. Slik får du full kontroll over tilgang og sikkerhet, og dataene dine er beskyttet. Det viktigste å sikre er likevel at din bedrifts eksisterende nettverk er klart for å håndtere den nye, digitale arbeidshverdagen.

Denne artikkelen er skrevet av Tom Martens Meyer Solem

Tom er systemarkitekt og utvikler i avdeling for system og digitalisering. Han har jobbet med utvikling og skytjenester i over 10 år.

Har du spørsmål? Send en e-post til Tom på Tom.Solem@eviny.no (Åpner epostklient)

Kontakt oss for en prat

Usikker på hvordan din bedrifts nettverk kan klargjøres for migrering til skyen? Vi hjelper mer enn gjerne. Kontakt oss for en uforpliktende prat.

Fyll ut skjemaet, så kontakter vi deg

Dette nettstedet er beskyttet av reCAPTCHA, og Googles personvernregler (åpnes i nytt vindu) og vilkår for bruk (åpnes i nytt vindu) gjelder.