Nysgjerrig på infrastruktur som kode?

Infrastruktur som kode gjør IT-administrasjonen bedre og raskere. Som med all teknologi kommer dette med både muligheter og utfordringer. En tilpasset læringskurve og smidig tilnærming underveis sikrer vellykket implementering.

Hva er infrastruktur som kode?

Infrastruktur som kode (IaC) er bruken av kode og automatiseringsverktøy for å tilrettelegge, konfigurere og administrere IT-infrastruktur. I IaC behandles infrastrukturen som programvare, og anvender prinsipper som versjonskontroll, testing og kontinuerlig levering til IT-operasjoner. Dette er mulig fordi infrastruktur i dag i hovedsak er softwarebasert fremfor fysisk. Selv om utviklingen har tatt disse stegene fremover, er det fortsatt lett å gå i gamle spor og behandle virtuell infrastruktur på samme måte som tidligere.

Med dette i bakhodet, er det viktig å ha noen mulige risikoer i tankene når dere implementerer IaC.

Hvordan implementerer vi dette?

IaC har blitt omfavnet på tvers av ulike bransjer, og har utviklet seg til et verktøy som automatiserer livssyklusen til skyressurser. For eksempel, når en bruker ber om en ny tjeneste i organisasjonens skyløsning, tilrettelegger verktøyet (hvis brukeren har de nødvendige rettighetene og godkjennelsene) tjenesten basert på selskapets forhåndsdefinerte retningslinjer og samsvar.

Verktøyet tar innspill fra brukeren, plugger dem inn i en konfigurasjonsfil som beskriver den ønskede infrastrukturen, og utløser en automatiseringsflyt for å planlegge endringene. En melding sendes til DevOps-teamet for gjennomgang og godkjenning. Når endringen blir godkjent, benytter IaC endringene ikke bare til skyressurser, men også til tilsvarende kildekode. Kildekoden tilrettelegges sammen med tjenesten med vanlig IaC-kode som administrerer de nylig endrede ressursene.

Fordelene som oppnås gjennom denne tilnærmingen inkluderer:

  • Et selvbetjeningssenter hvor brukeren ber om tilganger og administrerer sine skyressurser.
  • Standardiserer og forenkler tilretteleggingen og konfigureringen av skyressurser, og etterlever gjeldende retningslinjer.
  • Forbedrer synlighet og ansvar for skyressurser, og muliggjør sporing av bruk og kostnader.
  • Sikrer identisk behandling på tvers av ulike miljøer.
  • Forbedrer hastighet og skalerbarhet ved å redusere arbeidet med å distribuere og oppdatere applikasjoner.

Det finnes noen utfordringer

Som med all utvikling kommer IaC med noen utfordringer:

  • Kompleksitet og læringskurve: Overgangen fra å administrere infrastruktur som noe fysisk til å behandle den som programvare krever en endring i tankesett, kultur og læring av nye verktøy og språk.
  • Testing og feilsøking: IaC introduserer nye typer feil og krever grundig forarbeid før kode anvendes på infrastruktur.

Å overkomme disse utfordringene krever en betydelig investering i tid og kompetanseheving. Vellykket implementering av IaC innebærer ofte endring av kollegers tankesett, ved å demonstrere verdien gjennom involvering. For eksempel med standups som viser hvordan IaC automatiserer oppgaver og fremhever hvilke gevinster implementeringen fører med seg.

Kom i gang!

Hvis du er interessert i å ta i bruk IaC, har jeg følgende tips:

  • Velg et verktøy som passer inn i ditt økosystem med eksisterende arbeids- og automatiseringsflyter.
  • Ta høyde for eksisterende kompetanse internt, og bruk IaC som en brobygger mellom utviklingsmiljøet og nettverksarkitektene. Det er i krysspollineringen mellom disse to at utviklingen av det nye blomstrer.
  • Begrens omfanget i starten. Ved å bruke et smidig rammeverk, og implementere IaC med en sprinttilnærming, vil du nå små, forhåndsdefinerte mål uten å overbelaste organisasjonen. Deretter kan du eskalere med en begrenset risiko.

Infrastruktur som kode gir mye verdi, så lenge man tar stilling til utfordringene som dukker opp.

Ghaith Almujalled

Infrastruktur som kode er et viktig verktøy som gjør IT-administrasjonen bedre og raskere. Mens den tilbyr mange fordeler, krever vellykket adopsjon en læringskurve og tilpasning. Det vil oppstå utfordringer som organisasjonen må ta stilling til. Hvis du kartlegger, åpner for dialog og bruker en smidig implementeringsstrategi er jeg likevel sikker på at du vil lykkes!

Ghaith Almujalled, Nettverksarkitekt SD-WAN i Eviny

Denne artikkelen er skrevet av Ghaith Almujalled

Ghaith er en nettverksarkitekt i Evinys SD-WAN-satsning. Han er en erfaren nettverksingeniør med ekspertise innen drift og design. Han har jobbet i forskjellige telekomselskaper i over 8 år.

I sin nåværende stilling er Ghaith ansvarlig for design og implementering av nettverksløsninger i skyen, sikkerhet og automatisering.

Har du spørsmål? Send en mail til ghaith.almujalled@eviny.no. (Åpner epostklient)

Du finner også Ghaith på GitHub.

Lyst å lære mer?

Våre eksperter kommer med råd og tips som gjør din IT-hverdag enklere.

Se alle våre fagartikler