Fornybarselskapet Eviny hjelper bedrifter å sette fart på det grønne skiftet

Publisert 01. april 2022

Det grønne skiftet innebærer at norske bedrifter må kutte utslipp dramatisk frem mot 2030. Mange lurer på hva som er de beste løsningene for å få realisert prosjektene sine. Svaret? Energirådgiverne i Eviny.

Energirådgiverne Martin Horne og Kjell Svellingen i Solheimsviken i Bergen
Martin Horne og Kjell Svellingen står klare til å redusere energiforbruket dittFoto: Anita Vedå

– Vi hjelper bedriftene med å kutte energiforbruket og å nå sine bærekraftsmål.

Hvis en bedrift trenger hjelp med energieffektive tiltak, er det Kjell Svellingen og Martin Horne de tar kontakt med. De jobber i energi- og teknologiselskapet Eviny.

Portrettbilde av Kjell Svellingen i Eviny

– Vi står foran en enorm omveltning. Fossil energi skal erstattes med fornybar, og det krever en gjennomtenkt energistrategi.

Kjell Svellingen, teamleder for prosjekt- og forretningsutvikling i Eviny.

Evinys samfunnsoppdrag er i praksis å hjelpe samfunnet over på bærekraftige løsninger, effektivisere energiforbruket, og på den måten også få flere til å kutte energikostnader. Eviny har ikke bare kompetansen, men også de konkrete løsningene for å bli mer energieffektive.

To energirådgivere fra Eviny
ETT KONTAKTPUNKT: Eviny har 1 500 ansatte og en enorm kompetanse innen energi og teknologi. Trenger bedriften din energirådgivning, har det aldri vært enklere å få alt på et og samme sted. Foto: Anita Vedå

Hundre års erfaring med bærekraftig utvikling

Begrepet bærekraftig utvikling ble for alvor kjent i rapporten «Vår felles framtid» som ble lagt frem av Verdenskommisjonen for miljø og utvikling i 1987. Men bærekraftig utvikling startet lenge før begrepet ble kjent. 70 år tidligere, i de bratte fjellene på vestlandet, ble noen av de første vannkraftanleggene i landet bygget av Eviny. Disse lever i beste velgående og er kanskje det beste eksempelet på bærekraftig utvikling.

– Eviny har samlet kompetansen og legger all erfaring i å gjøre det enklest mulig å realisere energieffektive løsninger, sier Svellingen og legger til:

– Vi har samlet data siden de første energianleggene våre ble tatt i bruk.

– I våre enorme databaser ligger det blant annet håndskrevne notater om effektiviteten til anleggene. Ved hjelp av maskinlæring og kunstig intelligens finner vi ut hvordan vi kan optimalisere driften av anleggene.

At det fungerer, er de sikre på.

– Vi har tatt over anlegg som er blitt drevet lite optimalt. Vi analyserer dataene og ser hva som er galt. Det tar ikke lang tid før vi ser overskuddet.

Det er denne kompetansen og erfaringen bedrifter nyter godt av når Eviny setter sine energirådgivere på saken.

Stord kommune fikk energirådgivning fra Eviny og kan redusere sine kostnader med millioner

Eviny monterer solceller på taket av et bygg
Ifølge Horne er det den samlede kompetansen sammen med de faktiske løsningene som gjør at Eviny kan skreddersy og finne de optimale løsningene til hvert prosjekt.

Tilgang til hele Eviny

Med sine nesten 1500 ansatte er Eviny er et energi- og teknologikonsern med kompetanse på alt fra fornybar energi, lynlading, internett til IoT. Det har aldri vært enklere å få tilgang til all kompetansen, og Svellingen og Horne ser frem til å hjelpe enda flere til å realisere sine prosjekter:

– Det er mange som tilbyr hjelp innen energieffektivisering, men det er ikke alle som kan levere. Med mange ledd der alle tar litt forbehold og litt ekstra påslag, vil prosjekter fort blir dimensjonert for stort, og koste for mye. Da er det ikke lenger bærekraftig, sier Horne

Portrettbilde av Martin Horne som er avdelingsleder for Vekst og forretningsutvikling i Eviny

Den store fordelen med Eviny er at du får alt på ett sted.

Martin Horne, avdelingsleder for vekst og forretningsutvikling i Eviny

Hva koster det?

– Prisen på oppdragene varierer etter hvor mye kundene ønsker at vi skal hjelpe de med og dermed inkludere i rådgivningsoppdraget. Vi har absolutt en ambisjon å være konkurransedyktig på pris. Ut i fra de oppdragene vi har fått til nå kan det tyde på at vi har lykkes med dette, forklarer Horne.


Les om Eidfjord Resort som bygger bærekraftig helårsdestinasjon med en «grønn» tråd

Ifølge Horne er det den samlede kompetansen sammen med de faktiske løsningene som gjør at Eviny kan skreddersy og finne de optimale løsningene til hvert prosjekt:

– Det som skiller oss fra de mer tradisjonelle rådgiverselskapene er at vi har eier- og driftserfaring med energiinfrastruktur.

– Vi anser dette som vårt fortinn når vi skal gi råd til kunder som skal etablere stabile, driftssikre og optimaliserte energianlegg som har lang levetid, sier Horne.

– Det som skiller oss fra de mer tradisjonelle rådgiverselskapene er at vi har eier- og driftserfaring med energiinfrastruktur.

Martin Horne

Ifølge Horne er nøkkelen for å lykkes med overgangen mot det grønne skiftet å få kompetanse og erfaring fra eierskap og drift frem i verdikjeden. Lykkes man med dette, vil man enklere ta gode valg tidlig:

– Vi i Eviny kan bidra med vår kompetanse innen optimalisering og drift for å redusere energikostnader og -forbruk i alle prosjektets faser. I det hele tatt kan vi bidra med alt innen energi. Vi er én leverandør å forholde seg til. Enkelt og mindre risiko for kunden.

Bestill energirådgivning

Du er kanskje også interessert i:

Se alle nyhetsartikler