3 enkle tips for å styrke bedriftens datasikkerhet.

Publisert 10. mai 2022

Datasikkerhet har blitt et hett tema de siste årene, og farene som lurer ute på nett truer oss både på jobb og hjemme. Dette er ikke nytt, men svindlerne har hele tiden nye, økonomiske motiver.

To medarbeidere sitter foran en PC og samhandler

Vi blir innprentet med hvor viktig det er å opptre forsiktig på nett, og være obs på mistenkelig aktivitet når vi ferdes i det digitale landskapet. Likevel kan det være en utfordring å huske på alle fallgruvene i en travel hverdag. Vi kan ikke lenger være naive.

Dette kjenner vi på selv, og vi har samlet noen enkle råd for sikkerhet i hverdagen.

1. Vær kritisk til hvilken informasjon du gir fra deg

Vi er på nett hele tiden. For mange hadde ikke arbeidsdagen gått rundt uten tilgang til internett. Hver dag legger vi også igjen store mengder informasjon mens vi surfer – noe med vilje og noe uten at vi vet om det.

Det er vanskelig å komme unna at noe av informasjonen din gis ut, men det er fullt mulig å begrense hvilke, og hvor mye, som samles inn.

Noen enkle punkter å huske på når du ferdes på nett er:

  • Unngå usikre nettsider (de fleste nettlesere flagger disse URL-ene), og da spesielt når du skal foreta kjøp.
  • Vær kritisk til utvidelser i nettleseren, da disse ofte samler inn mer informasjon enn du skulle tro.
  • Tenk over hvilke programmer, tilbud og e-postlister du melder deg opp på.
  • Lag gode passord som er lett å huske, og gjenbruk passord minst mulig – datalekkasjer skjer jevnlig, og da er det trygghet i å vite at du ikke har brukt passordet overalt.

2. Oppdater når du blir bedt om det

Hvem av oss har ikke dratt seg i håret når PC-en eller telefonen ber om en oppdatering, eller du har trykket alt for mange ganger på «Minn meg på dette senere»? Eller når programmet du jobber i pauser for å laste ned siste versjon?

Det kan virke frustrerende til tider, men noe av det viktigste du selv kan gjøre for å beskytte bedriftens data er å sikre at dine enheter er oppdatert til siste versjon av programvaren. Da får du med oppdatert beskyttelse for nye trusler og håndtering av sikkerhetshull som har blitt identifisert.

3. Les direkte kommunikasjon med kritisk blikk

Folk som forsøker å få tilgang til bedriftens nettverk og data blir stadig flinkere til å etterligne faktiske leverandører og personer du er i kontakt med. Det som tidligere lett kunne blokkeres og hives i søppelposten, har i dag fått design, budskap og tekstoppbygging som er lett å la seg lure av.

Husk å sjekke avsenderadresse og lenker før du gjør noe hvis du ser noen av disse faresignalene:

  • Budskapet er at det haster å registrere eller oppdatere informasjon (som betalingsinformasjon) raskt – ellers vil du miste en avtale eller tjeneste
  • Du får beskjed om at du har vunnet noe, men må registrere deg for å motta premien
  • Henvendelsen kommer fra en høytstående person du normalt ikke er i kontakt med
  • Avsender kontakter deg på en måte som er uventet, eller om noe uventet

Skulle du være uheldig, er det viktig å reagere raskt. Sperr eventuelle kort, og meld fra til sikkerhetsansvarlig i bedriften. Jo raskere du reagerer, jo raskere kan eventuell skade begrenses.

Med disse tre tipsene kan du enkelt bidra til å styrke datasikkerheten på din arbeidsplass, uten å investere i dyre programmer.

Vi vet hvor viktig sikkerheten er for å ivareta en trygg drift av din bedrift. Derfor kommer alle våre rutere med innebygget brannmur. Føler dere behov for forsterket beskyttelse har vi flere brannmurløsninger som ivaretar datasikkerheten når dere surfer på nettet.

Kontakt oss

Du er kanskje også interessert i:

Se alle nyhetsartikler