Har besteget verdens høyeste fjell: – Naturen er i endring!

Publisert 07. desember 2022

Kristin Harila er 35 år og fra Vadsø. Hun er tidligere aktiv langrennsløper og toppleder. I 2022 skulle hun bli den raskeste til å bestige alle 14 toppene over 8000 meter på en sesong. Hun nådde 12 topper før hun ble stoppet av visumtrøbbel. I 2023 gjør hun et nytt forsøk på å nå alle toppene.

Møt vår ambassadør Kristin Harila. Hvis du ikke har fått med deg dette råskinnet av en tindestiger har du sovet i timen. I 2022 prøvde hun å bli den raskeste til å bestige alle 14 toppene i verden over 8000 meter i løpet av en sesong.

Verdensrekord stoppet av visumtrøbbel


I videoen under forteller Kristin Harila om sitt ambisiøse verdensrekordforsøk, som blant annet inneholdt seks topper over 8000 meter i Nepal i løpet av 29 dager.

Til slutt hadde hun svært god tid på å klare de to siste toppene i Tibet for å ta verdensrekorden. Men hun ventet på visum. Og til slutt rant tiden ut.

Kristin Harila mener at det å sette seg et nytt mål raskt er viktig for å takle motgang.

– Det kjente jeg på med en gang jeg fikk beskjed om at det er over. Jeg skal begynne på nytt igjen. Det er det eneste som hjelper.

I rekordforsøket prøvde hun å slå den verdenskjente klatreren Nirmal Purjas rekord fra 2019. Etter å ha nådd 12 topper over 8000 meter ville de fleste fjellklatrere vært mer enn fornøyd. Men ikke denne jenten.

I 2023 prøver hun seg på rekordforsøket igjen.

Men det stopper ikke der.

I tillegg til å bestige alle 14 toppene, skal hun bestige de to som glapp - to ganger.

– Med en gang jeg fikk en telefon om at «nå er det over», så tenkte jeg at jeg må prøve igjen til neste år, sier Kristin.

Vil vise at kvinner hører til på toppene


Hva er egentlig Kristins drivkraft bak denne trekningen mot verdens høyeste fjelltopper?

Vi må tilbake til 2019.

– I 2019 sa jeg opp lederjobben min, for å leve drømmen. Ekspedisjoner er typisk meg. Jeg har alltid jaget nye mål. Det er alltid en fjelltopp eller en forblåst vintervidde som venter.

Hun ønsker samtidig å vise verden at kvinner kan ha en fremtredende rolle innen klatring på dette nivået.

– Jeg har et mål om å endre noe i denne sporten med tanke på at vi er veldig langt unna likestilling mellom kjønnene. Det begynte med at jeg hadde følt på det en stund – at det ikke var likestilt. Da jeg kulle kjøpe ekspedisjonsklær kom klærne kun i herrestørrelser. Jeg så at kvinner ble behandlet annerledes under ekspedisjonene. Og når jeg skulle finne sponsorer så jeg at utstyrleverandørene i all hovedsak sponset menn. Dette gjaldt også norske leverandører.

Bli en Eviny-ambassadører. Søk sponsormidler her.

Ser tydelige klimaendringer på verdens tak


Naturen er i endring. Dette er noe Kristin Harila fikk oppleve da hun i gikk løs på sitt ambisiøse prosjekt.

– Vi ser det veldig godt på breene, som smelter og trekker seg oppover fjellene, sier Kristin, som også merker det på sene monsuner, unormalt mye nedbør og store brekollapser.

- Det er blitt mer og mer tegn på forandringer de siste årene. Vi så ganske tydelige tegn på klimaendringene på Manaslu (8156 m) i høst. Der er Monsunen normalt ferdig i starten av september, men nå fortsatte den langt inn i oktober. Det var ekstremt mildt i basecamp, og det regnet i Camp 1. Vi så også at breen som strekker seg helt ned til basecamp hadde veldig store kollapser, på grunn av det unormalt milde været på denne tiden.

– Jeg håper at verden snart skjønner hvor mye det haster. Fordi det haster virkelig nå. Det er ingen som kan gjøre alt, men hvis alle kan gjøre litt, så kanskje vi klarer å snu det litt fortere.

Les hvordan Eviny hjelper bedrifter å kutte energiforbruket og nå sine bærekraftsmål.

Du er kanskje også interessert i:

Se alle nyhetsartikler