Eviny har flest ladestasjoner med lynlading

Publisert 05. januar 2022

La det ikke være noe tvil. Hos Eviny får du tilgang til flest ladestasjoner med lynlading. Nylig ble også verdens raskeste lader installert i elbilhovedstaden Bergen, og vi bygger ut lynladere over hele landet. Og hvis du lurte – ja, lynladerne fungerer også for din elbil.

Å ha den raskeste laderen er ikke nok, mener lederen for elektrifisering. Det er også viktig å ha mange nok. Derfor har Eviny også satset på å være til stede i hele landet.

Vi har installert ladestasjoner i bortimot alle fylkene i landet, samtidig er vi den aktøren som har flest ladestasjoner med såkalte lynladere. Lynladere er 150kW og 200kW ladere som gir en vesentlig høyere ladehastighet enn ordinære hurtigladere. Disse laderne fungerer også utmerket for alle dagens elbiler og vi har samme prisen for å lade på disse som vi har på vanlige hurtigladere. Dette betyr at alle elbiler kan lade i henhold til sin ladekapasitet, sier Pål Tveitevåg, leder for elektrifisering i Eviny.

– Det er bilene som setter begrensningen på ladehastigheten, foreløpig. Men utviklingen går raskt hos de store bilprodusentene og det lanseres stadig elbiler med raskere ladehastigheter, ifølge Tveitevåg.

Les mer om Eviny ladestasjoner

Men hvor rask er egentlig verdens raskeste?

Eviny var først ute med å åpne verdens raskeste lader på Oasen kjøpesenter i Bergen. I løpet av året vil det komme langt flere av disse nye laderne rundt om i landet.

– Vi har en bærekraftig strategi om å være tidlig ute med den nyeste teknologien, slik at laderne kan leve lenge og dekke kundenes behov i mange år fremover. Men dette er likevel ladere som kan brukes av alle – uansett hvilken bil du har, sier Tveitevåg.

Helt på enden av raden med Eviny sine lynladere står den: Verdens raskeste lader. Den ser nokså lik ut som de andre, men noen tall avslører den. På toppen står det 50 - 360 kW. Med andre ord kan laderen levere 360 tusen watt. Det gjør den til den kraftigste elbilladeren i verden.

Verdens raskeste lader på Oasen i Bergen og andre lynladere rundt om i landet kan benyttes uansett hvilken elbil du har. Bilen din lader i henhold til sin egen ladekapasitet, og det er ingen forskjell på ladeprisen.

Det skulle bare mangle at byen med flest elbiler per innbygger også har verdens raskeste lader. Men fremdeles kan ingen biler makse ut ladehastigheten.

Vi bestemte oss for å teste hvor rask verdens raskeste lader egentlig er. I den anledning fikk vi låne en Porsche Taycan som kan lade med inntil 270 kW på en CCS-lader. Dette er langt unna maks kapasitet for laderen, men det er det nærmeste vi kommer med dagens serieproduserte biler.

Etter kort tid viser bilens skjerm hele 252 kilowatt. Etter elleve minutter kjører vi av gårde. Da er batteriet gått fra 9 til 84 prosent.

- Det gir en utrolig rask lading og er spennende å teste, men denne bilen er selvfølgelig ikke et av de rimeligste alternativene på markedet, sier Tveitevåg.

- Et eksempel på andre biler med rask ladehastighet er Kia EV6 som du finner på norske veier allerede nå. Med sitt 800 volts elektriske anlegg kan EV6 med 240 kW lade 100 kilometer rekkevidde på fire minutter. Det overgår de fleste bilene på veien i dag, sier Tveitevåg.

- Under optimale forhold vil denne laderen kunne levere 100 km på under tre minutter. Men biler som kan ta imot full effekt fra denne laderen er ikke produsert – ennå. Men slike biler vil vi garantert se mer av i fremtiden, sier Tveitevåg.

Heftig ladehastighet på verdens hurtigste lader.

På vei ut i Europa

Lading av elbil er en langsiktig satsing for Eviny. Dette handler om å legge til rette for en raskere overgang til transportløsninger med null utslipp. Med andre ord å gjøre det attraktivt for folk flest å velge elbil som sin neste bil.

– Vi har fått dette til her hjemme, og høstet masse erfaring med teknologi og med plassering av ladestasjonene. Nå vurderer vi ulike land utenfor Norge, og ser etter samarbeidspartnere i utlandet, sier konsernsjef i Eviny, Jannicke Hilland.

Fakta om verdens raskeste lader

Merke: Terra-lader fra ABB

Kan levere inntil 500 ampere

Spenningsområde på 200 til 920 volt

Kan lade inntil 4 biler samtidig

Leverer opptil 360 kilowatt

Står på Oasen kjøpesenter i Bergen

Les mer om Eviny sine ladestasjoner

Kontakt oss for å bli med i jakten på null

Teamet vårt står klart til å hjelpe deg i gang

Pål Tveitevåg

Daglig leder i Elektrifisering

+47 55 12 70 58 (Åpner telefonklient)

Kjell Svellingen

Prosjekt- og forretningsutvikling

Du er kanskje også interessert i:

Se alle nyhetsartikler